Adevarul despre DAE

    Clarificari importante pentru creditul FULGER!

    Dobanda anuala efectiva (DAE) exprima sub forma procentuala costul total teoretic al unui credit in conditiile in care conditiile initiale de la momentul acordarii creditului se mentin neschimbate pentru o perioada de 12 luni.. Acesta este un concept impus atat in Uniunea Europeana, cat si Statele Unite, fiind implementat pentru a permite consumatorilor sa compare mai usor costul creditelor. Indicatorul DAE este compus din rata dobanzii si eventualele costuri suplimentare cum ar fi: comisioane initiale, comisioane lunare, prime de asigurare, altele.

    De ce DAE afisat pe site este atat de mare la Creditul Fulger? 

    • Pentru ca acest credit este acordat pentru o perioada de maxim 30 de zile, iar DAE se calculeaza doar pentru 1 an, adica pentru 365 de zile
    • Din aceasta cauza, pentru orice fel de credit pe termen scurt sau in orice caz mai mic de 12 luni DAE nu este deloc un indicator corect ci din contra unul eronat deoarece in formula DAE se considera ca dobanda aferenta creditului trebuie platita pentru 12 luni, ceea ce este imposibil: Creditul Fulger se acorda doar pentru maxim o luna si atunci dobanda se plateste doar pentru aceasta perioada.
    • Un exemplu extrem de edificator este acela ca la un doua credite de aceeasi valoare si cu acelasi procent de dobanda dar luate pentru perioade diferite, DAE afisat pentru creditul mai scurt va fi intotdeuna mai mare fata de cel luat pentru un termen mai mare. 

    DAE este un Cost Real sau doar un Indicator de Comparatie?

    • In cazul creditelor pe termen scurt DAE nu reprezinta costul real ci doar un indicator de comparatie (si asta doar in cazul in care s-ar compara doua credite de acelasi tip, pentru ca este total gresit sa compari un credit acordat pentru o luna de zile cu un credit acordat pentru 20 de ani)

    DAE afisat este de 4100 % inseamna ca pentru 1 leu imprumutat trebuie sa rambursez 4100 lei ??

    • In mod evident NU! Acest lucru est sustinut doar de oamenii neinformati sau de cei rau-voitori.
    • Nicaieri in lume nu este prevazut faptul ca DAE ar reprezenta inmultirea dintre valoarea creditului si procentul afisat.
    • La un credit de 1000 LEI, luat pentru o perioada de 30 de zile, cu o dobanda standard de 1.2% pe zi, dobanda totala ce trebuie platita este de 36 lei dar DAE afisat este de 4114%.

    Important!

    Pe site-ul www.fast-finance.ro  sunt afisate intotdeuna atat Costul Real cat si DAE

    Pentru o imagine mai clara a celor sustinute va invitam sa vedeti mai jos un tabel comparatv cuprinzand situatia a 3 credite cu aceeasi valoare (100 lei), cu aceeasi marja de dobanda (1.2 % / zi), dar luate pentru perioade diferite de o luna / 6 luni si 12 luni si care afiseaza un DAE diferit si cu atat mai mare cu cat perioada de creditare este mai mica.

    Formula DAE

    Pentru cei interesati, formula de calcul a DAE este urmatoarea:

     

     

    Unde:

    — X este DAE:
    — m este numarul ultimei trageri;
    — k este numarul unei trageri, astfel 1 ≤ k ≤ m,
    — Ck este valoarea tragerii k;
    — tk este intervalul, exprimat in ani si fractiuni de an, dintre data primei trageri si data fiecarei trageri ulterioare, astfel t1 = 0,
    — m' este numarul ultimei rambursari sau al costurilor suportate;
    — l este numarul unei rambursari sau al costurilor suportate;
    — Dl este valoarea unei rambursari sau a costurilor suportate;
    — Sl este intervalul, exprimat in ani si fractiuni de an, dintre data primei trageri si data fiecarei rambursari sau costuri suportate.

    Pentru mai multe detalii va rugam accesati www.totuldespredae.ro  site oferit cu sprijinul www.apc-romania.ro (Asociatia pentru protectia consumatorilor)

    Cu toate acestea...

    Un alt argument ce sustine faptul ca DAE este un indicator care trebuie aplicat in cazul creditelor pe termen scurt este dat de asimilarea domeniului financiar cu orice alt domeniu din punctul de vedere al afisarii preturilor pentru diverse servicii prestate.

    Cum ar fi, de exemplu, ca la chioscul de bilete, pretul afisat pentru o calatorie cu tramvaiul sa fie de 2920 lei ? Pentru ca 1 bilet de calatorie costa 4 lei si daca luam in considerare doua calatorii pe zi, adica 8 lei si inmultim cu numarul de zile dintr-un an (365) rezulta valoarea de 2920 lei...

    Calculator credit

    Suma
    lei
    Durata
    zile

    Dobânda fixă/zi:
    Data scadentă:
    Suma totală de plată: Lei
    Valoarea DAE este de:
    Afla mai multe despre DAE

    Campurile marcate cu (*) sunt obligatorii
    Introdu si valideaza codul promo

    Vei primi pe e-mail datele contului tau impreuna cu un cod de validare a contului pe care trebuie sa-l introduci in pasul urmator.

     

    Despre Fast Finance

    Fast Finance IFN SA este o societate inscrisa in Registrul General al Institutiilor Financiare Nebancare al Bancii Natioanle a Romaniei sub nr.  RG-PJR-41-110286 / 27.06.2014, autorizata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personale sub nr. 33408/2014, societate Raportor la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, societate Partener in cadrul Biroului de Credit

    Contact

    FAST FINANCE IFN S.A.
    www.fast-finance.ro
    Bucuresti, sector 1, str. Lainici nr. 44-46, etaj 4, apartament 9+10
    Registru BNR: RG-PJR-41-110286/2014 
    Registru ANSPDCP: 33408/2014 
    Copyright © 2015 FAST FINANCE IFN S.A.

    ABOUT SSL CERTIFICATES

    Acest website foloșeste cookie-uri pentru a oferi vizitatorilor o experiență mai buna de navigare și servicii adaptate nevoilor fiecăruia. Detalii